Gode råd om tandhygiejne

Gode råd om tandhygiejne

Hvor ofte bør man børste tænder?

Sandheden er at det ikke gælder om at børste tænder så mange gange som muligt, da meget hyppig tandbørstning faktisk kan skade mere end det gavner. Du bør vælge en blød tandbørste, da en hård tandbørste slider på tænderne. Ved at børste dine tænder hårdt er der nemlig risiko for at tandkødet trækker sig sammen og skaber blottede tandhalse, hvilket kan give isninger i tænderne.  Hvis du dagligt børster tænderne mere end to gange om dagen, slider du unødvendigt på dine tænder, så hold dig helst kun til morgen og aften. Mangler du en lidt friskere ånde efter frokost, kan du skylle/gurgle munden i 30 sekunder og derefter tag et stykke tyggegummi.

Når du børster dine tænder er det bedre at sørge for at tænderne er helt rene- børst i mindst 2 min. Det er en god ide at børste tænderne i en bestemt rækkefølge, for så mindsker man risikoen for at glemme at børste nogle tænder. Når du børster tænder, skal du  ikke bevæge tandbørste frem og tilbage i vandrette linjer eller vandrette bevægelser- i stedet skal du børste med små cirkelbevægelser. Hvis du er i tvivl om din børsteteknik er korrekt, kan du få din tandlæge eller tandplejer til at vise dig det.

Brug af tandpasta

Du bør bruge tandpasta med fluor, da fluor styrker tændernes emalje, så den ikke så let går i opløsning, og fluortandpasta medvirker desuden til at mindske risikoen for huller i tænderne. Tandpastaens mængde skal dog være moderat, cirka på størrelse med din lillefingernegl. Det altafgørende er ikke hvor meget tandpasta du bruger, men hvordan du børster dine tænder. Du bør ikke skylle munden i vand efter du har børstet dine tænder, da du så blot skyller fluoren fra tandpastaen væk igen.

Tandtråd og tandstikkere

En tand har fem flader, men en tandbørste kan kun nå de tre. Huller i tænderne udvikler sig derfor ofte inde mellem tænderne, hvor en tandbørste har svært ved at nå helt ind i tandmellemrummene. Derfor er det en rigtig god ide at bruge tandtråd, mellemrumsbørste eller tandstikkere dagligt, for så er du sikker på at dine tænder er helt rene alle steder.

Syre skade på tænderne

Syreskader opstår når tænderne ofte udsættes for noget surt/lav ph værdi. Mange tror kun at det er cola som giver disse skader, men faktisk er det alle former for sodavand, energidrikke, iste, juice, saftevand og desuden også danskvand som kan give syreskader, da ph værdien er meget lav. Det gælder faktisk også hvid- og rødvin, og øl. Det er ikke sådan at dine tænder fysisk forsvinder, hvis du drikker disse produkter ofte, men det gør din emalje. Du kan derfor risikere at miste dine tænder på sigt, hvis dit indtag af f.eks sodavand er dagligt. Et godt råd er at drikke sodavand med sugerør, eller drikke det hele på én gang, da det mindsker risikoen for huller i tænderne og nedslidt emalje. Skyl gerne munden eller drik et glas vand bagefter. Det samme gælder for frugtsyre fra frugt og juice, men da frugt jo samtidig er sundt, så anbefaler vi ikke at undgå frugt og juice, men også her er det en god ide er at skylle munden med vand efter indtag. Du bør ikke børste tænder lige efter indtag af syreholdigt mad eller drikkelse, vent helst 1 time, men min. 20-30 min.

Gå regelmæssig til tandlæge

Der er mange som mener det er dyrt at gå til tandlæge, men det kan langt bedre betale sig at passe godt på dine tænder og gå regelmæssigt til tandlæge/tandplejer, for så mindsker du automatisk dine tandlægeregninger. Du mindsker nemlig risikoen for at skulle have foretaget de dyrere behandlinger som rodbehandling, kroner, implantater mm.

https://www.sygeforsikring.dk/nyt-sundt/saadan-holder-du-munden-ren