God tandhygiejne giver både bedre sundhed og sex

Det er vigtigt at være god til at passe på sine tænder. Flere studier påviser nemlig sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og sygdomme som bl.a. hjertekar sygdomme, diabetes, lungebetændelse hos svage mennesker, leddegigt og sågar også impotens.

Har man ubehandlet tandkødsbetændelse, kan man have sår i tandkødslommen og blødende tandkød, og det er netop det blødende tandkød, som forskerne mener kan påvirke udviklingen af andre sygdomme. Når tandkødet bløder, kan bakterier gå over i blodbanen, så de føres rundt i kroppen og forstærker betændelse forskellige steder. I en undersøgelse foretaget af professor og overlæge Peter Riis Hansen og hans team på Gentofte Hospital og Tandlægeskolen ved Københavns Universitet, har man har sammenlignet 17.691 patienter med parodontitis med en kontrolgruppe på 83.003 personer. Resultaterne fra denne undersøgelse tyder på, at parodontitis/tandkødsbetændelse øger risikoen for at få hjerte-karsygdom. Denne antagelse støttes også af en undersøgelse fra 2006 hos hjertepatienter på Bispebjerg Hospital, som viste, at personer med svær parodontitis har 6,6 gange større risiko for at få hjerte-karsygdom end andre raske. Selvom der er tale om en sammenhæng, skal man være opmærksom på, at det ikke betyder, at parodontitis er eneste årsag til hjerte-karsygdom, men at mange andre risikofaktorer også spiller ind, såsom usund livsstil.

-Og det er ikke kun hjertekar sygdomme som måske påvirkes af en dårlige tandhygiejne. En undersøgelse foretaget af Journal of Periodontology har påvist, at dårlige tænder er synonymt med ringe betingelser for sexlivet. I hvert fald er der påviselig sammenhæng mellem tand- og potensproblemer. 74 % af alle mænd, som lider af impotens, har således alvorlige tandproblemer. Det vil formentlig være lidt af et wakeup-call for mange mænd med potensproblemer, at det altså kan være en god ide at have fokus på god mundhygiejne udtaler Nigel Carter fra den britiske Opal Health Foundation til dentahealth.org

Hyppige tandrensninger og regelmæssige tandeftersyn kan altså ikke bare være med til at øge din almene sundhedstilstand, men endda også være med til at øge kvaliteten på lagnerne:-)

https://hjerteforeningen.dk/2014/01/pas-paa-dine-taender-og-hjertet/

http://www.fremtidenssundhed.dk/mund-og-taender/daarlig-mundhygiejne-oeger-risiko-for-blodprop

https://www.sygeforsikring.dk/nyt-sundt/hvad-betyder-god-mundhygiejne-vores-helbred